Ukedager

Det første jeg skal gjøre med bloggen når jeg kommer tilbake til Norge, om jeg og vel og merke - har tid, skal jeg endre på hele designet her på dette stedet.. 

Men jeg skal forklare dere ukedagene på kroatisk

Ponedjeljak - Mandag
Utorak - Tirsdag
Srijeda - Onsdag
četvrtak - Torsdag
Petak - Fredag
Subota - Lørdag
Nedjelja - Søndag
 
Først tar vi Ponedjeljak. Po kan være forkortelse for enten "begynnelse" (pocetak) eller "etter" (poslije). I dette tilfellet beteyr det "etter" (poslije) og hvis vi deler ordet ser vi po - nedjeljak, med andre ord betyr det "etter søndagen". Så noen har kalt dagen for "dagen etter søndag", fancy hva? Vi vet jo alle at ukedagene EGENTLIG begynte på søndag før i tiden.

Utorak. Vi deler ordet med en gang Uto - rak. U to betyr "i det", i dette tilfellet vi er allerede begynt med uken og er i det sånn sett. Og mange land som Hellas og spansk-talende land ser på tirsdag som en "mørkt/trist" dag. Hellas: fordi det var den dagen i uken Konstantinopel falt.

Srijeda blir veldig fort gjort oversatt til "den i midten", og om vi lar søndag bli den første dagen i uken er onsdag den fjerde dagen i uken og den er i midten av uken. Og onsdag er faktisk den midterste dagen i en arbeidsuke. Kroatere og logikk (hehe).  Ekstra informasjon? Onsdag er den dagen, i følge bibelen, Gud skapte både solen og månen.

četvrtak je četvrti dan u tjednu. Oversettelse: "Torsdag er den fjerde(četvrti) dagen i uken." Det jeg prøver å si er at sånn ca på kroatisk betyr torsdag, den fjerde dagen i uken. Og ferdig med det. Genialt.

Petak. Pet-ak. Pet betyr "fem". Og fredag er den femte dagen i uken! Nei dæven døtte, kroatere har virkelig logikk i fokus. Det er også siste arbeidsdag i uken. Derfor TGIF - Thank God It's Friday. Og vi vet alle om Fredag den 13.

Subota, kommer fra ordet Sabbat (Hebraisk: שבת, shabbāt). Mange tror at søndag er Sabbat. FAIL PEOPLE(almost). Før var jo lørdag siste dagen i uken som er Sabat i den jødeiske religionen. Sabat betyr på hebraisk - hviledagen altså den dagen Gud mente det var nok arbeid og ville slappe av litt fordi han var sliten (ja, jeg mener Gud er hannkjønn, feminister - take it easy, just a bit.) Mange romersk katolske (sånn som jeg er) går også til kirken på lørdagen etter som det er guds hviledag (bare at jeg gjør ikke det.) 

Og da var det Nedjelja. Ærlig må jeg si at jeg ikke vet hvorfor det heter det, men jeg tror at det kan ha noe med Romersk/konstanin - tid hvor de feiret den Uovervinnelige Solen på søndagen. På kroatisk vil det bli Nepobjedivog Sunca. At kroaterne da har forkortet det til NEdjelja
Men vi vet jo at Søndagen ble den siste dagen og Mandagen den første dagen i uken osv. 
I følge den gregorianske kalendern er det ingen århundre som kan begynne på en søndag. Og i følge den jødiske kalenderen kan ikke et eneste år begynne på en søndag.
Ellers, en hver måned som begynner på en søndag vil være en måned med Fredag Den 13.
Søndag blir sett på som en helligdag og hviledag hvor de fleste kristne drar til kirken. 

Og nå forklaring til hvorfor de fleste tror at søndagen er Sabbat, den er forsåvidt det sånn egentlig. I bibelen står det at den syvende dagen i uken skal være hviledagen, også kjent for noen som Sabbat. Og i den tidligere kalenderen var lørdag Sabbat, men ettersom søndagen nå har bitt den syvende dagen i uken har også søndagen blitt Sabbat.
De kristne kunne gjort det samme. Den første dagen i uken skulle opprinnelig være en minnedag for Jesus, søndag (i følge det nye testamentet), men søndag er nå den siste dagen i uken. Og søndag er fortsatt en minnedag for Jesus.


Blogg.no JEBO VAS U TRI PICKE MATERINE!!!!
Blogg.no Seriøst fiks problemet dere har med google chrome! HORER!
(Innlegget ser ut som en hore fordi blogg.no er horer!)

COPYRIGHT BY AMBLA FFS!
Questions?

Gi lyd om feil til amribic@live.com 

3 kommentarer

Nickitza

07.apr.2010 kl.09:53

bah, jeg leste faktisk alt ;O Kroatere altså xP

Mariell

07.apr.2010 kl.11:51

hehe nice!

stikk gjerne innom bloggen min og legg igjen en kommentar.

legg meg gjerne til på bloglovin

ambla

07.apr.2010 kl.21:53

Mariell: Ellers takk.

Skriv en ny kommentar

Ambla

Født og oppvokst i Bærum og bor i Drammen området nå, men er opprinnelig fra Kroatia. Har kjæreste i Bergen som betyr alt. Trener Taekwondo og er instruktør. Noe annet? - amribic@live.com

Daisypath Anniversary tickers
bloglovin

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits